ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Καλωσόρισες στο ιστολόγιου του μαθητή της Ε΄- ΣΤ΄ τάξης, και όχι μόνο. Παίξε με τις ασκήσεις. Διασκέδασε και μάθε.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ - ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ


Εποχές είναι οι χρονικές περίοδοι, στις οποίες διαιρείται το έτος και επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, βροχοπτώσεις κ.τ.λ.). 

1. Πού οφείλονται οι εποχές;
Οι εποχές οφείλονται στην πλάγια θέση που έχει ο νοητός άξονας της Γης προς το επίπεδο της ελλειπτικής τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο. 









2. Πότε έχουμε καλοκαίρι και πότε χειμώνα;
Όταν το βόρειο ημισφαίριο είναι στραμμένο προς τον Ήλιο, τότε οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν κάθετα προς αυτό και το θερμαίνουν περισσότερο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο – όπου οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν πλάγια – το θερμαίνουν λιγότερο. Στην περίπτωση αυτή το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο έχει χειμώνα



Παρακολούθησε το βίντεο για να καταλάβεις καλύτερα το φαινόμενο της εναλλαγής των εποχών και στη συνέχεια παίξε με τις προσομοιώσεις που ακολουθούν: 






    3.  Τι είναι ισημερία;
Ισημερία είναι το ημερονύκτιο κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια (από 12 ώρες). Όταν έχουμε ισημερία, ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό, έτσι ώστε σε κάθε σημείο της υδρόγειου σφαίρας η διάρκεια της ημέρας να είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας.
            Ισημερία συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη (= το έαρ) που την ονομάζουμε εαρινή ισημερία  και το φθινόπωρο που την ονομάζουμε φθινοπωρινή ισημερία. Για το βόρειο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία είναι στις 21 Μαρτίου και φθινοπωρινή ισημερία στις 23 Σεπτεμβρίου. Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. 
4. Τι είναι το ηλιοστάσιο;
Ηλιοστάσιο είναι το ημερονύκτιο κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν τη μέγιστη διαφορά διάρκειας. Για το βόρειο ημισφαίριο το θερινό ηλιοστάσιο αντιστοιχεί στις 21 Ιουνίου (οπότε αρχίζει το καλοκαίρι) και τότε έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας και το χειμερινό ηλιοστάσιο αντιστοιχεί στις 21 Δεκεμβρίου (οπότε αρχίζει ο χειμώνας) και τότε έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας. 

δ. Κάνε κλικ για να δεις την εναλλαγή των εποχών, τις Ισημερίες, τα Ηλιοστάσια. 
ε. Κάνε κλικ για να δεις την εναλλαγή των εποχών, τις Ισημερίες, τα Ηλιοστάσια σε σχέση με τη θέαση του Ήλιου από τη Γη.  
στ. Δες πότε νυχτώνει και πότε ξημερώνει ανάλογα με το μήνα.
 

Στους πόλους οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τον κάθε πόλο 6 μήνες το χρόνο. Έτσι για 6 μήνες επικρατεί συνεχώς μέρα (πολική ημέρα) και καλοκαίρι. Είναι ο γνωστός ήλιος του μεσονυκτίου και παρατηρείται για λίγες βέβαια μέρες και στις γύρω περιοχές(Σκανδιναβία, Ρωσία κ.τ.λ) Κατά το διάστημα αυτό ο άλλος πόλος δεν φωτίζεται καθόλου κι έχουμε την πολική νύχτα και χειμώνα.